Bursluluk Sınavı Nedir? Ne Zaman Yapılacak?

2024 bursluluk sınavı ne zaman yapılacak? MEB tarafından her sene uygulanan bursluluk sınavı 2024 için ne zaman, hangi tarihte ve saat kaçta yapılacak? Bu içeriğimizde İOKBS 2024 sınav tarihi ve bursluluk sınavı tarih sayacını bulabilirsiniz.

Bursluluk Sınavı Nedir?

Milli Eğitim Bakanlığı tarafından düzenlenen bursluluk sınavları, maddi imkânları sınırlı olan başarılı öğrencilere eğitimlerine devam etme fırsatı sunmayı hedefleyen bir inisiyatiftir. Bu sınavlar, öğrencilerin akademik başarılarını değerlendirerek, burs alacak öğrencileri belirlemek için yapılmaktadır.

Bursluluk sınavı her sene uygulanmakta ve sınav takvimi MEB tarafından belirlenip yayınlanmaktadır. 2024 bursluluk sınavı için uygulama takvimi aşağıdaki gibidir:

Yukarıdaki tabloyu incelediğimizde 2024 bursluluk sınavı başvuruları 13 Şubat’ta başlayıp 1 Mart’ta son bulmaktadır. Sınav tarihi olarak 21 Nisan 2024 tarihi belirlenmiştir. Bursluluk sınav sonuçları ise 17 Mayıs 2024 tarihinde açıklanacaktır. Sınav giriş yerlerinizi ise meb.gov.tr üzerinden sınav tarihinden en az yedi gün önce öğrenebileceksiniz.

Bursluluk Sınavı Puanı Nasıl Hesaplanır?

Bursluluk sınavı puan hesaplamanızı MEB ile birebir uyumlu olarak hesaplamak için dersten.com bursluluk sınavı puan hesaplama robotunu kullanabilirsiniz.

Bursluluk Sınavı Puanınızı Hemen Hesaplayın

Bursluluk Sınavına Kimler Girebilir?

Bursluluk sınavlarına giriş şartları, genellikle maddi durumu sınırlı olan öğrencileri kapsar. Ortaokul, lise düzeyinde gerçekleştirilen bu sınavlara, Milli Eğitim Bakanlığı tarafından belirlenen kriterlere uyan tüm öğrenciler başvuruda bulunabilir.

Bursluluk sınavına katılabilmek için gerekli şartlar:

  • Ortaokullar, imam hatip ortaokulları veya özel eğitim ortaokullarının 5, 6, 7 ve 8’inci sınıfları ile ortaöğretim kurumlarının hazırlık sınıfı, 9, 10 ve 11’inci sınıflarında öğrenci olmak,
  • İlköğretim ve ortaöğretim okullarında, sınavın yapıldığı ders yılında okul değiştirme yaptırımı/cezası almamış olmak,
  • Ailenin bir önceki mali yıla ait yıllık gelir toplamından fert başına düşen net miktarın, içinde bulunulan mali yılın Merkezî Yönetim Bütçe Kanunu’nda belirtilen Millî Eğitim Bakanlığı okul pansiyon ücretinin en azının 4 (dört) katını geçmemesi kaydıyla maddi imkânlardan yoksun bulunmak. Ailenin 2023 senesi yıllık gelir toplamından fert başına düşen toplam miktarın 2023 Mali Yılı için tespit edilen 111.600,00 (yüzonbirbinaltıyüz) TL’yi geçmemesi gerekir. Aile gelirinin tespitinde ailenin 2023 yılında elde ettiği tüm gelirleri esas alınacaktır.

Kanunlarla Özel Hak Tanınan Öğrenciler hariç, ailenin fert başına düşen geliri bu rakamı geçen öğrencilerin İOKBS başvuruları, kontenjan durumlarına bakılmaksızın kabul edilmeyecektir.

Hangi Dersten Kaç Soru Çıkıyor?

Bursluluk sınavında 4 dersten, her ders için ortaokullar için 20 soru olmak üzere toplamda 80 soru sorulmakta, lise düzeyindeki öğrenciler için her ders için 25 soru ve toplamda 100 soru sorulmaktadır. Bu dersler ortaokul öğrencileri için Türkçe, matematik, fen bilimleri ve sosyal bilimlerdir. Lise öğrencileri için Türk dili ve edebiyatı, matematik, fen bilimleri (fizik, kimya, biyoloji) ve sosyal bilimler derslerinden sorular sorulmaktadır.

Sınavda, Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi dersinden muaf olan öğrenciler için;

  • 5, 6 ve 7’nci sınıflara Sosyal Bilgiler dersinden,
  • 8, hazırlık sınıfı, 9, 10, 11’inci sınıflara Sosyal Bilimler derslerinden (aynı sınıf seviyesindeki öğrencilerin Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi dersi soru sayısı oranında) sorular yer alacaktır.

Bursluluk sınavında tüm derslerin ağırlık kat sayıları 3 olarak belirlenmiştir.

Bursluluk sınavına hazırlanan öğrencilerimiz için hazırladığımız bursluluk sınavı denemeleri sayfamızdan çıkmış soruları ve bu sınav için hazırlanmış deneme sınavlarını tüm sınıf düzeyleri için cevapları ile birlikte indirebilirsiniz.

Bursluluk Sınavı Denemelerini Hemen İndirin

Bursluluk Sınav Süresi Ne Kadar?

Bursluluk sınavında ortaokul öğrencileri için sorulan 80 soruya karşılık 100 dakika süre verilirken lise düzeyindeki (9. 10. 11. sınıf öğrencileri) için 120 dakika süre verilmekte ve sınav 10.00’da başlamaktadır. Bursluluk sınavında tüm sınıf düzeyinde sorulan dört şıktan oluşmakta ve 2 kitapçık halinde (A-B) öğrencilere dağıtılmaktadır.

Bursluluk Sınavı Başvuruları Nasıl Yapılıyor?

Bursluluk sınavlarına başvuru öğrenci ailesinin maddi durumunu gösteren beyanname ek-1 formunun doldurulması ve okul idaresine formu doğrular nitelikteki gelir durumunu gösteren belgelerin (bordro vb.) teslim edilmesiyle başlar. Bu form, öğrenci ve veli bilgilerini içerir. Daha sonraki süreçte problem yaşanmaması adına formun eksiksiz ve doğru bir şekilde doldurulması gerekmektedir.

file_type_word2Öğrenci ailesinin maddi durumunu gösteren beyanname ek-1 formu indir
Bildir
guest

0 Yorum
Inline Feedbacks
View all comments
0
Düşünceleriniz bizim için önemli, lütfen yorum yapın.x